Strony

sobota, 3 lipca 2010

Ogórki małosolne


Zaczął się sezon ogórkowy;) więc od jakiegoś czasu zajadamy się chrupiącymi małosolnymi owocami natury. Przygotowanie jest banalnie proste zwłaszcza, że najważniejszą cześć pracy wykonują za nas bakterie - jakie to permakulturowe;). My tylko tworzymy warunki dla ich rozwoju. Warto więc poświęcić chwilę aby rozkoszować podniebienie owocami własnej hodowli.

Składniki:
- ogórki
- czosnek
- chrzan korzeń i liście
- sól
- koper

Przygotowujemy słoiki, bądź kamienne naczynia. Wkładamy koper, ogórki, chrzan zarówno korzeń jak i liście, zalewamy ciepłą osoloną wodą (łyżka soli na litr wody). Chowamy w ciemne miejsce i czekamy ok. 2 dni. Jeśli będą stały dłużej zaczną się kisić.
Smacznego!!!

Następnego dnia wieczorem są już gotowe:

Oczywiście można dokonywać recyklingu zalewy. Po wyczerpaniu zasobów ogórkowych wystarczy do słoika wrzucic nowe. Będą gotowe znacznie szybciej bo nasza "fabryczka" z pracownikami już raz została zestawiona, odchodzi więc strata czasu na rozruch ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz