Strony

piątek, 27 sierpnia 2010

Chleb pszenno – żytni (przepis na 2 foremki „keksówki”)

Jestem w amoku pieczenie swojego chleba, smak bez porównania o niebo lepszy, wartości odżywcze chyba wiadomo ;)
Oprócz przepisu warto wiedzieć pewne podstawowe zasady BHP:) Chleb pieczemy w foremkach bez papierów itp, po upieczeniu od razu wyciągamy z foremek i przykrywamy ściereczką. Dobrze, żeby chleb miał przewiewną atmosferę niesprzyjającą powstawaniu na powierzchni nowego życia:)

A oto mój chlebek przed i po pieczeniu:


Składniki:
- ½ kg mąki pszennej razowej
- 1 kg mąki żytniej
- 5 łyżeczek soli
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 5-6 szklanek wody letniej
- Zakwas

Sposób przyrządzenia

A teraz wszystkie składniki łączymy i ugniatamy ciasto. Kiedy już zaczyna przypominać w miarę jednolitą masę odkładamy troszkę do słoika – co w niedalekiej przyszłości posłuży nam jako zaczyn do następnego pysznego chleba.
Resztę – znacznie większą, przelewamy bądź przekładamy do przygotowanych wedle uznania foremek. Można posypać je płatkami owsianymi, makiem, sezamem, pestkami dyni, można puścić wodze fantazji by nasz wypiek wyglądał oryginalnie przynajmniej przez chwilę, bo szybkość zjadania chleba jest duża.
Te pięknie przygotowane foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8-9 godzin i dajemy w spokoju rosnąć. Naprawdę nie przyspieszymy zaglądając niecierpliwie co 5 minut.
Po tym długim czasie oczekiwania wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180º C przez 1 h 15 minut – jeśli ktoś woli 75 minut.
I po tym czasie nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz